Ha manapság vállalkozni akarsz, akkor az online jelenlét elengedhetetlen. Ebben a világban viszont számos technikai kihívással kell szembe nézned. Ez igaz akkor is, ha kiszervezed a feladatokat. Csak idő kérdése, hogy mikor akadsz fent bármilyen apróságon.

Ha pedig saját kezedbe veszed a dolgokat, akkor tuti, hogy előbb-utóbb, de inkább előbb technikai nehézségbe fogsz ütközni.

Ilyenkor jó, ha tudod, hogy miként kell hatékonyan és profin kommunikálni a segítséget az ismerősöd, barátod, üzleti partnered vagy bárki felé, akiről tudod, hogy segíteni tud neked a probléma elhárításában.

Lássunk két ingyenes szoftvert, amivel nagyban megkönnyíted a saját és a segítőd életét is!

Képmetsző (Windows)

Mivel a netet és az egyes szoftvereket főként számítógépen használjuk, emiatt egy-egy probléma esetében jó, ha látjuk, hogy mit látsz a képernyőn. Sokan megpróbálják körbeírni, hogy van a bal oldali menü, azt ha lenyitom akkor ott van egy ilyen alakú ikon stb… Egy összetettebb szoftverben még annak is esélytelen a lelki szemei előtt látni a dolgokat, aki napi szinten használja.

Én elég vizuális típus vagyok, de ilyenkor mindig nehezemre esik felidézni a pontos részleteket. Ha ott vagyok és látom, akkor meg tudom csinálni. De látatlanban nem tudok segíteni. Emiatt jó, ha meg tudod mutatni, hogy éppen mit látsz. Akár a teljes monitort vagy annak csak egy kis részét.

Erre a célra a Windowsban “gyárilag” fellelhető képmetsző program a legjobb megoldás.

Használata:

 1. Kattints a Start menüre vagy nyomd meg a Windows logós billentyűt (bal oldali Ctrl és Alt között találod)
 2. Kezdd el gépelni: képmetsző. Ha megvan indítsd el.
 3. Nézd meg az alábbi videót a használatáról. Sokszor a kép sem elég, hogy átadjuk a megfelelő információt, ezért is használok itt videót. Használd a teljes képernyős nézetet, ehhez kattints a jobb alsó sarokban a X alakú nyilakra. A fogaskerék ikonra kattintva pedig válaszd az 1080-as felbontást!

Képmetsző (Mac)

MacBookot használva lényegesen egyszerűbb dolgunk van, igaz a fenti videóban bemutatott kiemelés lehetősége alapesetben nem adatik meg. Mac-en az alábbi módon tudunk egyszerűen kimetszeni egy részletet a monitoron látottakból.

Használata:

 1. “cmd + shift + ctrl + 4” billentyű kombinációt lenyomva megjelenik egy célkereszt.
 2. Kattints egérrel, tarts lenyomva a gombot majd jelöld ki az adott területet, amit ki akarsz metszeni.
 3. Engedd el az egeret, ekkor egy fotózás hangot hallhatsz (ha fel van véve a hangerő).
 4. Illeszd be “cmd + v” kombinációval a képet a szükséges helyre (e-mail, chat ablak stb.)

OBS

Ahogy fent már írtam, néha a kép nem elég, mert pl. túl sok lépésből áll a folyamat. Ilyenkor célszerűbb képernyővideót készíteni, amely lényegében olyan, mintha úgy mutatnád meg a problémát, hogy ott ülök melletted.

Ha videó, akkor jó, ha van hang, de anélkül is be lehet mutatni egy-egy folyamatot. Ha laptopról dolgozol, akkor ott van beépített mikrofon, asztali gépnél pedig érdemes beszerezni egy USB-s mikrofont.

Ezek közül érdemes beszerezni egyet. A 15-20 ezer Ft közötti kategória bőven megfelelő lesz!

Használata:

 1. Töltsd le az OBS programot innen: https://obsproject.com/hu/download
 2. Telepítsd fel!
 3. Nézd meg az alábbi videót a használatáról! Használd a teljes képernyős nézetet, ehhez kattints a jobb alsó sarokban a X alakú nyilakra. A fogaskerék ikonra kattintva pedig válaszd az 1080-as felbontást!

YouTube

Ha elkészült a videó, akkor valahogy el kell juttatnod a segítődhöz, hogy meg tudja nézni. Ehhez a következő lépéseket szükséges megtenned:

 1. Legyen egy Gmail fiókod. Ha nincs, akkor regisztrálj egyet a www.gmail.com oldalon.
 2. Jelentkezz be a Gmail fiókodba.
 3. Nyisd meg a www.youtube.com/upload oldalt.
 4. Nézd meg az alábbi videót a használatáról! Használd a teljes képernyős nézetet, ehhez kattints a jobb alsó sarokban a X alakú nyilakra. A fogaskerék ikonra kattintva pedig válaszd az 1080-as felbontást!

Összegzés

A fenti módszereket mindenképpen tanuld meg készségszinten, hogy csuklóból menjen legalább a képmetsző használata. Ha pedig videóra van szükség, akkor vesd be azt is! Meglátod, sokkal gördülékenyebb lesz a segítségnyújtás és a másik felet is le fogod nyűgözni, hogy milyen profi módon segíted őt abban, hogy ő is segíthessen neked!