Ha egy-egy nagyobb falatnak tűnő projektbe vágsz bele, akkor nem csoda, ha azt érzed, hogy csapkodnak a gondolatok a fejedben. Össze-vissza jut eszedbe minden, ami teljesen normális.

Egy előadást vagy könyvet összerakni ún. soros gondolkodással nem lehetséges. Kizárt, hogy elsőre minden úgy kerüljön egymás után, hogy az logikailag vagy egyéb összefüggéseket tekintve megfelelő legyen.

Amikor könyvet írtam, én is így voltam ezzel. Jöttek a gondolatok rendszerezetlenül. Nem riadtam meg, fogtam egy elmetérkép (mindmap) programot és írtam a szavakat a buborékokba, ami aztán kialakult egy fejezetté majd egy teljes könyv formálódott belőle.

Ezek a mindmap szoftverek ingyenesen elérhetők (bizonyos tudásig, ám ez a szint többnyire elég) és igen nagymértékben segítik a stresszes gondolkodást.

Amikor már látod, hogy mennyi ötletet, gondolatot dobáltál be a fehér képernyőre, máris nyugodtabban, összeszedettebben tudsz tovább agyalni, hogy mi mindenre van még szükséged. Végül pedig kerek egésszé áll össze minden.

A Simple Mind nevű applikáció platformtól függetlenül érhető el, javasolt tableten vagy asztali gépen használni. Az ingyenes verzió mindenre elegendő, ha nincsenek nagy igényeid.

Ne felejtsd el használni, akár egy blogcikk megírásában, egy folyamatábra átgondolásában esetleg egy automatizmus felépítésében is nagy segítségedre lehet!